יום רביעי, 18 ביוני 2014

מאמר על ספסלים

כולם יודעים מהו ספסל – זהו רהיט, דיי פשוט וסטנדרטי, המיועד לישיבה של אדם אחד או של מספר אנשים. כולם גם יודעים היכן נוכל למצוא ספסלים – לרוב יהיה זה במקומות ציבוריים כגון גני שעשועים, רחובות מטופחים, מקומות בהם יש להמתין (כמו בתור לרופא), וגינות בבתים פרטיים.
אבל מי הקדיש אי פעם קצת זמן למחשבה על אותו רהיט סטנדרטי שנלקח כמובן מאליו? למשל, ממה ספסלים עשויים? ניתן למצוא ספסלים המיוצרים מאבן , ממתכת, מפלסטיק ומכמה סוגים של עץ . ומה, למשל, מקור המילה המוזרה הזו – ספסל? מסתבר, כי מקור המילה הוא לטיני – subsellium, כלומר, sub, משמעו למטה/משני, ו-sella משמעו מושב.
מסתבר, כי הספסל תופס מקום משמעותי בחיינו, הרבה מעבר למה שחשבתם. הספסלים נמצאים כמעט בכל מקום, וניתן לעשות בהם מגוון רחב של שימושים. למשל, יש ספסלים רבים בבית הכנסת, בכנסיות ובבתי תפילה אחרים. אלו הם ספסלים ארוכים מאוד, אשר מאפשרים  למשתמש, או למתפלל, להניח ספרי תפילה וחומרי קריאה אחרים לפניו. כמו כן, ספסלים אלה מצוידים במגירות ובתאי אחסון, המאפשרים למשתמש להניח בהם את חפציו בבטחה, באופן שלא יפריע לו במעשה התפילה וכדומה.
גם ברכב שלנו יש ספסל, וברכבים גדולים יש מספר ספסלים. אנחנו מכנים אותם כיסאות, אבל למעשה ברכב פרטי רק לנהג ולנוסע מימינו אכן יש כיסאות. הנוסעים מאחור יושבים על מושב ספסלי ארוך.
שימוש נוסף לספסל, קצת פחות ידידותי, הוא מה שמכונה "ספסל ענישה". זהו ספסל עליו שוכב הנענש כשהוא קשור, ועליו מתבצעת הענישה הגופנית. ספסלים מסוג לא נחמד זה היו נפוצים במהלך ימי הביניים, וכונו במקומות אחרים גם ספסלי הלקאה.
שימוש דומה בספסל, אם כי נעים ובריא הרבה יותר, עושים מתאמנים ומרימי משקולות. בחדרי כושר ובאימונים נהוג להשתמש בספסל אימוני לצורך תרגילים שונים, כגון תרגילי בטן, כושר וכוח.
שימוש נוסף ונעים לספסל הוא במהלך נגינה בפסנתר או בנבל. המוזיקאי זקוק לספסל רחב המכוונן באופן המותאם לגובהו ולכלי הנגינה שלו.
ונחזור לשימוש פחות נעים בספסל. הפעם, בבית המשפט. "ספסל הנאשם" הוא כבר ביטוי שגור בעברית המודרנית, ומקורו באותו ספסל קר וקודר העשוי עץ ונמצא בבתי המשפט השונים.

לסיכום, לפעמים נחמד לחשוב גם על הדברים שנראים לנו מובנים מאליהם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה